Fő csakrák, működésük és drágakövük:

1. gyökércsakra:

működés: tetterő, felebaráti szeretet, far, belek, vér, prosztata, lábak, sejtépítés

drágakő: hematit, gránát, jáspis, heliotrop, rubin, korall

2. szakráliscsakra:

működés: kapcsolatok, vér, medence, szaporítószervek, vese, nyirok, emésztőnedvek, hólyag.

drágakő: karneol, holdkő, tűzopál, napkő

3. napfonatcsakra:

működés: önértékelés, máj, lép, a hát alsó része, epe, gyomor, vegetatív idegközpont.

drágakő: borostyán, nappirit, aranytopáz, tigrisszem, rutilkvarc, citrin.

4. szívcsakra:

működés: szeretet, szív, bőr, a hát felső része és a mellkas, a türő alsó szakasza, (vér-)keringés.

drágakő: aventurin, malachit, smaragd, krizopráz, jade, mochaachát, krizokolla, peridot, turmalin, kunzit, rózsakvarc, todonit, korall, rodokrozit.

5. torokcsakra:

működés: kifejezés, torok, nyak és áll, fül, hang, a tüdő felső szakasza, kar, légcső, hörgők.

Drágakő: kalcedon, akvamarin, krizokolla, pirit, türkiz.

6. homlokcsakra:

működése: intuíció, arc, szem, orr, fül, központi idegrendszer, kisagy.

drágakő: szodalit, azurit, zafír, lezurit, sólyomszem.

7. koronacsakra:

működés: felsőbbrendű tudat, nagyagy.

drágakő: ametiszt, fluorit, sugilit, gyémánt.




Csakrák féldrágakövei - hatásukkal együtt:

1. Gyökércsakra

Achát: erősíti a bizalmat, önmagunkkal, a többi emberrel, és az élettel kapcsolatban is. Védelmez a negatív hatásoktól, gondolatoktól. Kiegyensúlyozottságot, belső erőt ad, segít a terhesség alatt és a szülés során.

Gránát: akaraterőt, elszántságot, sikert ad. Segít a dolgok mélyére látni. Harmonizálja a nemi szervek működését, a szexuális energiákat, és a vérkeringést.

Jáspis: türelmet, állhatatosságot, kitartást, bizalmat sugároz. Szeretetet, önzetlenséget, szerénységet, és a védettség érzését adja. Tisztítja, frissíti a testet-lelket-szellemet.

Rubin: életerőt, vitalitást sugároz, teremtő erőt ad. Harmonizálja, kikristályosítja a testi-lelki szerelem érzéseit, élményeit.

Vérkő (hematit): erősít, növeli a belső erőt, szilárdságot. A legyengült szervezetet megújítja, felfrissíti, elősegíti a gyógyulást. Segít a vérképzésben.

Vörös korall: friss energiát, rugalmasságot és kitartást sugároz. Segít, hogy az ember hű maradjon elveihez, de ne váljék merevvé. Segíti a vérképzést.

2. Szakrális csakra

Holdkő: egyensúlyt, harmóniát, empátiát sugároz. Segít az érzelmek és az álmok feldolgozásában, oldja félelmeinket, negatív érzéseinket. Jótékonyan hat a nyirokkeringésre, és a hormonháztartásra.

Karneol: erősíti a koncentrációs képességet és a belső erőt. Segít észrevenni az élet szépségeit, és megélni az alkotás, teremtés örömét

 3. Napfonat-csakra

Borostyánkő: tisztaságot, melegséget, bizalmat, kitartást sugároz. Segíti a helyes önismeretet, és felismerni utunkat az életben. Harmonizálja az emésztés szerveit, és a hormonháztartást.

Citrin: melegséget, biztonságot, védettséget, optimizmust, életkedvet sugároz. Segít az életben történtek feldolgozásában, a tapasztalatok hasznosításában. Terveink megvalósítását sikeresen befolyásolja. Elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, jótékonyan hat az emésztésre, a vérkeringésre, és az idegrendszerre.

Tigrisszem: megértést, és belátást erősítő hatású. A belsőlátást erősíti, a szemeket nyugtatja.

Topáz (aranyszínű): vitalitást, öntudatot, örömöt, melegséget, tisztaságot sugároz. Megszabadít a negatív gondolatoktól, érzésektől, depressziós hangulattól. Erősíti a testet-lelket-szellemet.

 4. Szívcsakra

Jáde: békességet, nyugalmat, harmóniát, szeretetet sugároz. Igazságossá, bölccsé tesz. Segít ráérezni az élet szépségeire.

Kunzit: isteni szeretetet sugároz, önzetlenségre, a szellemi tökéletesség iránti vágyra inspirál. Segít felismerni a helyes utat.

Rózsakvarc: szeretetet, gyengédséget, szelídséget sugároz. Begyógyítja a lelki sebeket. Segít, hogy elfogadjuk és szeressük önmagunkat. Fogékonnyá tesz a művészetek, és a szépség iránt, fejleszti a kreativitást.

Smaragd: egyetemes szeretetet, békét, harmóniát sugároz. Erősíti kapcsolatunkat a természet erőivel. Gyógyító energiái frissítő, fiatalító, nyugtató hatásúak.

Turmalin: életörömöt, szépséget, könnyedtséget, isteni szeretetet sugároz. Felszabadítja érzelmeinket, friss energiával tölti fel a szív környékét.

 5. Torokcsakra

Akvamarin: szabadságot, határtalanságot, tisztaságot sugároz. Segíti a szabad önkifejezést és kreativitást, erősíti bennünk az önzetlen szeretet és a gyógyító erő energiáit. Tiszta tudatot, felismeréseket ad, fejleszti a tisztánlátást, intuíciót.

Kalcedon: nyugalmat, harmóniát, önbizalmat sugároz. Kiegyensúlyozottá teszi szélsőséges érzelmeinket. Fejleszti a szóbeli, írásbeli kifejezőkészséget.

Türkiz: pozitív energiát, védelmező erőt, szellemi energiát sugároz. Segíti az önkifejezést, a kommunikációt, a tapasztalatok felhasználását az élet hétköznapjaiban. Védelmez a negatív hatásoktól. Tiszta gondolatokat ad.

 6. Homlokcsakra

Lapis lazuli: tiszta szellemi erőt, intuíciót, harmóniát, békét sugároz. Fejleszti a tisztánlátást, megnyitja a szellemet a kozmikus energiák felé.

Szodalit: nyugalmat, bizalmat, belső erőt ad. Erősíti hitünket, és segíti az önérvényesítést. Tisztítja, nemesíti a gondolatokat, nyugtatja az idegrendszert.

Zafír (sötétkék): isteni szeretetet, kozmikus erőt sugároz. A szellemet a végtelenség és az örök igazságok megélésének élményére inspirálja.

 7. Koronacsakra

Ametiszt: nyugalmat, harmóniát sugároz. A végtelenség érzését és a kozmikus energiákra való érzékenységet adja. Segíti a meditációt, erősíti a tisztánlátást.

Hegyikristály: tökéletességet, tisztaságot, lelki érzékenységet, szellemi fogékonyságot sugároz. Isteni fénnyel, szeretettel tölti el a lelket. Védelmez a negatív gondolatoktól, hatásoktól, oldja a görcsöket, gátakat.

Forrás: naturalap.hu/drágakoterapia